Στο σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί η στήριξη της Ισπανίας στην Τουρκία και κυρίως στην πώληση αμυντικού υλικού στη γείτονα αναφέρθηκε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο βουλευτής ανέφερε ότι η στάση της κυβέρνησης Σάντσεθ, που υποστηρίζει σταθερά τις θέσεις της Τουρκίας, είναι άκρως προβληματική.

«Είναι μια κυβέρνηση η οποία στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωτοστατεί, ώστε οι κοινές ευρωπαϊκές θέσεις απέναντι στην Άγκυρα στα σχετικά συμπεράσματα ή ανακοινωθέντα να γίνονται πιο ήπιες. Ακόμη και σε θέματα καταδίκης για παραβιάσεις που αφορούν το κράτος δικαίου και των ατομικών ελευθεριών», εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η Ισπανία, με αυτήν της την στάση, παραβιάζει τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ίδια ως κράτος μέλος της Ένωσης, δίνοντας αμυντικό υλικό σε μια αποσταθεροποιητική χώρα, η οποία πιθανόν να το χρησιμοποιήσει εναντίον ευρωπαϊκών κρατών. Ο βουλευτής ανέφερε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισπανίας είναι αρκετά στενές, καθώς από την μία η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της ισπανικής αμυντικής βιομηχανίας και από την άλλη οι ισπανικές τράπεζες διακρατούν τουρκικό χρέος 65 δισεκατομμυρίων. Γι’ αυτό ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πιέσει, ώστε να σταματήσουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις των κρατών μελών που βάζουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα πάνω από τα κοινά ευρωπαϊκά.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναρωτήθηκε για την στάση της ελληνικής αντιπολίτευσης απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης Σάντσεθ, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των σοσιαλιστών και των αριστερών Podemos, τονίζοντας ότι η ισπανική κεντροδεξιά, δια στόματος του ηγέτη της Πάμπλο Κασάδο, αντέδρασε ακαριαία. «Δεν έχω ακούσει κάτι έντονο από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ για την επιλογή της κυβέρνησης στη Μαδρίτη να πουλήσει πολεμικά πλοία και υλικό στην Τουρκία», ήταν η αιχμή του βουλευτή Σερρών.