«Η φωνή της χώρας μας ακούγεται πλέον στα διεθνή fora και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Το διεθνές brand name της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά» τονίζει μιλώντας στο tomanifesto.gr o γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Σε μια συνέντευξη που είχε προγραμματιστεί αρχικά με αφορμή το αναβληθέν συνέδριο του ΕΛΚ, εξηγεί πως «η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά διακρίνεται από πραγματισμό και προσαρμοστικότητα. Αυτό δίνει μια πραγματική προοπτική για το μέλλον. Χαράσσουμε έναν κοινό δρόμο μέσα από τον διάλογο και την καλή συνεργασία. Οι αρχές μας για μια σύγχρονη, συμμετοχική, δημοκρατική Ευρώπη παραμένουν αδιαπραγμάτευτες».

H ευρωπαϊκή κεντροδεξιά αποτελεί αναμφισβήτητα κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Ωστόσο το ενδεχόμενο ενός νέου λαϊκιστικού κύματος το οποίο λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με το κίνημα των αρνητών του εμβολίου θα επηρεάσει το ΕΛΚ;

Το ΕΛΚ ήταν και παραμένει η πιο αξιόπιστη και δυναμική πολιτική πρόταση για την Ευρώπη του αύριο. Αυτό το έχουμε αποδείξει. Έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις και πρωτοφανείς κρίσεις, βασιζόμενοι στις αξίες μας που έχουν κέντρο τον άνθρωπο. Πάνω απ’ όλα δίνουμε καθημερινά την μάχη κατά του λαϊκισμού, ο οποίος ήταν σε έξαρση μετά την οικονομική κρίση. Οι νέες φωνές διχασμού πρέπει να αντιμετωπισθούν τάχιστα, με ρεαλισμό και με λύσεις που βασίζονται στην αλληλεγγύη και την κοινωνική προστασία. Αυτήν την προσέγγιση έχουμε και στο θέμα των αρνητών. Κατανοούμε το φόβο των πιο δύσπιστων και λέγοντας την αλήθεια προσπαθούμε να τους πείσουμε για το καλό των ίδιων και του κοινωνικού συνόλου.

Η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επανακάμψει στα τεκταινόμενα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Σε ποιο βαθμό η παρουσία του επηρεάζει τις διεργασίες στους κόλπους του ΕΛΚ και προς ποια κατεύθυνση;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης που είχε ανάγκη η χώρα. Είναι πολιτικός με γνώση, εμπειρία και εξαιρετική αντίληψη της διεθνούς πραγματικότητας. Με την σοβαρότητα και τον δυναμισμό που τον διακρίνει αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αυτό αναγνωρίζεται από όλους εντός και εκτός Ευρώπης. Η φωνή της χώρας μας ακούγεται πλέον στα διεθνή fora και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Το διεθνές brand name της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Ως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ παρακολουθώ στενά τις διεργασίες στο ΕΛΚ και μπορώ να πω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τυγχάνει γενικής αποδοχής και υψηλής εκτίμησης στην ευρωπαϊκή οικογένειά μας, τόσο για τις θέσεις του όσο και για τις προτάσεις που καταθέτει. Ο Πρωθυπουργός είναι ένας ηγέτης που στοχεύει στην σύνθεση και βλέπει μπροστά. Για παράδειγμα, η θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και η πρόσκληση για κοινή δράση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το επιβεβαιώνουν. Του αναγνωρίζεται, άλλωστε, εντός του ΕΛΚ η ισχυρή πλειοψηφία, με την οποία κέρδισε στις εκλογές, αφήνοντας ταυτόχρονα εκτός κοινοβουλίου την Χρυσή Αυγή. Το επόμενο διάστημα, προτεραιότητά μας είναι να διεξαχθεί το αναβληθέν συνέδριο του ΕΛΚ, το οποίο προγραμματίστηκε για το Μάιο του 2022, και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Κύριε Χατζηβασιλείου σε ότι αφορά την κυριαρχία της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα παραδείγματα είναι απτά. Παρ’όλα αυτά ιδεολογικά αμφισβητείται γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις την οδηγεί σε έκπτωση των αρχών της.

Στην εποχή μας, τα προβλήματα είναι σύνθετα και οι λύσεις απαιτούν βαθιά γνώση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Σε κάθε περίπτωση οι αρχές τις κεντροδεξιάς που έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο δεν αμφισβητούνται. Κι αυτό ισχύει και στην Ελλάδα, όπου είδαμε τις δυνάμεις της σύγχρονης αριστεράς να ηττώνται στο πεδίο. Όταν οι εκπρόσωποι της “πρώτης φοράς αριστερά” κλήθηκαν να εφαρμόσουν το υποτιθέμενο πρόγραμμά τους, προκάλεσαν χάος με την προχειρότητα και την άγνοιά τους, ενώ τελικά ομολόγησαν ότι πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης είχαν αυταπάτες. Το αποτέλεσμα ήταν οι Έλληνες πολίτες, και κυρίως η μεσαία τάξη, να πληρώσουν ακριβά τα χρόνια της ανευθυνότητας. Όλα αυτά απογοήτευσαν βαθύτατα τους πολίτες. Αντιθέτως, εμείς είπαμε αλήθειες. Προτείναμε πράγματα μετρημένα και συγκροτημένα, δίνοντας προτεραιότητα στους τομείς της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται και την αλήθεια και την αποτελεσματικότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Η επικαιροποίηση των φιλελεύθερων ιδεών μέσα σ’ ένα πλαίσιο προοδευτικού πραγματισμού μπορεί να δώσει προοπτική στο μέλλον της κεντροδεξιάς πανευρωπαϊκά;

Φυσικά είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Το περιέγραψε πολύ καθαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ΚΟ, όταν ανέφερε ότι είναι προοδευτικό να μειώνεις την ανεργία, να μειώνεις τις ανισότητες, να μειώνεις τους φόρους, να προστατεύεις το εισόδημα, να χαράζεις πράσινες πολιτικές. Και όλες αυτές είναι επιλογές της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της ΝΔ. Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά διακρίνεται από πραγματισμό και προσαρμοστικότητα. Αυτό δίνει μια πραγματική προοπτική για το μέλλον. Χαράσσουμε έναν κοινό δρόμο μέσα από τον διάλογο και την καλή συνεργασία. Οι αρχές μας για μια σύγχρονη, συμμετοχική, δημοκρατική Ευρώπη παραμένουν αδιαπραγμάτευτες. Το στοίχημα για την επόμενη ημέρα είναι να πετύχουμε μεγαλύτερη σύγκλιση ανάμεσα στα κράτη μέλη και να εξασφαλίσουμε ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει πίσω. Η δέσμευσή μας για κοινωνική συνοχή και αειφόρο ανάπτυξη παραμένει προτεραιότητα. Οι δύσκολοι καιροί δεν μπορούν να μας κάνουν να αμφιβάλουμε για την ταυτότητά μας. Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και γνωρίζουμε πού θέλουμε να φτάσουμε.