Για απαράδεκτη συμπεριφορά που δείχνει περιφρόνηση στα Ηνωμένα Έθνη και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε λόγω ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.
Ο βουλευτής εξήγησε ότι, με τις τελευταίες του προκλήσεις και την επιθετική του ρητορική, ο Ερντογάν στοχεύει στην έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και την ενίσχυση του κατοχικού ηγέτη Τατάρ. Αυτά, σε συνδυασμό με την μαύρη επέτειο του Αττίλα στην Κύπρο και τον εορτασμό του μπαϊραμιού δημιουργούν ένα μίγμα ισλαμιστικού εθνικισμού, που ο Ερντογάν «πουλάει» στο εγχώριο ακροατήριο.

Όμως, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλείου, η Άγκυρα λανθασμένα θεωρεί την Κύπρο ως ευάλωτο και εύκολο στόχο, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ και κανείς δεν μπορεί να απειλεί την ακεραιότητά της χωρίς κόστος. Επιπλέον, ο βουλευτής τόνισε τις άμεσες διεθνείς αντιδράσεις που σημειώθηκαν και υπογράμμισε την σημασία της ευθείας καταδίκης από την πλευρά των ΗΠΑ. Η διεθνής κατακραυγή έκανε τον κ. Ερντογάν να περάσει κάτω από τον πήχυ που ο ίδιος έθεσε για τον εαυτό του: «Ούτε αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους είδαμε, ούτε ενεργειακές εξαγγελίες», υπογράμμισε ο βουλευτής. Βέβαια, επεσήμανε ότι η Τουρκία επιχειρεί να βγάλει την Αμμόχωστο από την εξίσωση επίλυσης του Κυπριακού, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στις συζητήσεις, αν και όποτε επανεκκινήσουν.