Αυτό ήταν το μήνυμα του βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη, επ’ ευκαιρία της ημέρας της Ευρώπης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου

Ο βουλευτής στην ομιλία του αναγνώρισε ότι η ΕΕ αν και συχνά γίνεται, όχι άδικα, στόχος σκληρής κριτικής για τα κακώς κείμενα, είναι σαφές ότι έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να φανταστούν οι ιδρυτές της σε τόσο σύντομο χρόνο. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά που σήμερα θεωρούνται δεδομένα υπήρξαν το αποτέλεσμα δύσκολων αγώνων και επιμονής σε μια αιματοβαμμένη ήπειρο και ότι η σημερινή ενωμένη Ευρώπη είναι η απάντηση σε εκατονταετίες σκληρού πολέμου με εκατομμύρια θύματα.

Ο κ. Χατζηβασιλείου έκανε ειδική αναφορά στον Ρομπέρ Σουμάν, ενός εκ των πρωτεργατών της ευρωπαϊκής ιδέας, εξηγώντας ότι αν και ο ίδιος έζησε τους πολέμους της ηπείρου μας, η δική του πρόταση απέναντι στο μίσος και την διχόνοια του πολέμου, ήταν η ένωση και η συνεργασία. Όπως τόνισε ο βουλευτής, η σπουδαία ιδέα του Σουμάν, στην οποία βασίστηκε η δημιουργία της ΕΕ, ήταν ότι τα ίδια ακριβώς πράγματα που χώριζαν μέχρι τότε τον κόσμο σε διαφορετικά στρατόπεδα, θα μπορούσαν να είναι αυτά ακριβώς που θα τον ένωναν.

Η Ελλάδα ωφελήθηκε αναμφισβήτητα από την συμμετοχή της στην ΕΕ, για τον Χατζηβασιλείου, όχι μόνο λόγω των έργων υποδομής, που βελτιώνουν τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και λόγω της ενδυνάμωσης του γεωπολιτικού αποτυπώματός της. Αναφέρθηκε, τέλος στο πρόσφατο παράδειγμα της ευρωπαϊκής επιτυχίας στην διαχείριση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, που η ΕΕ, παρά τις καθυστερήσεις, κατάφερε να απαντήσει με αποτελεσματικότητα, βάζοντας πάνω απ’ όλα την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. 

«Το εμβόλιο, διανέμεται σήμερα χωρίς διακρίσεις και όρους σε όλους τους Ευρωπαίους. Και η επιτυχία είναι μεγάλη γιατί στηρίζεται στην αλληλεγγύη. Σήμερα ζούμε την πραγματική αλληλεγγύη. Και αυτό δεν μπορεί παρά να μας κάνει πιο αισιόδοξους για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», κατέληξε ο βουλευτής. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ομιλητές ήταν ο ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Δήμας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.