Ηχηρή παρέμβαση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη συζήτηση για την κρίση της δημοκρατίας στην Τουρκία έκανε σήμερα ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και μέλος της Συνέλευσης Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου, μιλώντας σε βουλευτές από τα 47 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και Τούρκοι, τόνισε ότι ο δημοκρατικός έλεγχος και η ελευθερία έκφρασης στην γειτονική χώρα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με τον ρόλο του κοινοβουλίου να έχει μειωθεί σημαντικά, την κυβέρνηση να στρέφεται σε ακραίες θέσεις και την κοινωνία να αντιδρά στην αλλοίωση της δημοκρατίας και την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είδαμε αντιδράσεις για τον διφορούμενο διορισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, καθώς και για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η απόφαση αποτελεί τεράστιο πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε ο βουλευτής, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια στιγμή εκατοντάδες ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί, ενώ χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές και δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι, 6 χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, χωρίς το τουρκικό κράτος να σέβεται το δικαίωμά τους για υπεράσπιση.

Ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν πρέπει να διακυβεύουμε την αξιοπιστία μας. Οι αξίες μας πρέπει να υπερισχύσουν και να γίνονται σεβαστές από όλα τα μέλη», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.