Μετά την επίσκεψη στις πληγείσες από τον παγετό περιοχές της Π.Ε. Σερρών, ο βουλευτής ν της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου επικοινώνησε άμεσα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση. Με σημερινή επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο βουλευτής ζητά να υπάρξουν έγκαιρες εκτιμήσεις των ζημιών και να καταβληθούν στους πληγέντες παραγωγούς δίκαιες αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χατζηβασιλείου, στην Π.Ε. Σερρών, προέκυψαν σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω των διαδοχικών κυμάτων παγετού, στις 25 και 26 Μαρτίου 2021, καθώς και στις 9 Απριλίου 2021, με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της πρωτογενούς παραγωγής. Ο βουλευτής αναφέρει συγκεκριμένα ότι στον Δήμο Αμφίπολης σημειώθηκε ολοκληρωτική καταστροφή σε μια σειρά δυναμικών καλλιεργειών, με σοβαρές ζημίες σε μεγάλες εκτάσεις με ελιές (φυτικό κεφάλαιο), αμυγδαλιές (5.000 στρέμματα) και αμπέλια (300 στρέμματα), ενώ την ίδια περίοδο, ο παγετός κατέστρεψε καλλιέργειες με καρπούζια και πεπόνια στην Τοπική Κοινότητα Προβατά του Δήμου Σερρών.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν κάτω από τους -6 βαθμούς Κελσίου, επί ώρες, αποτέλεσαν χαριστική βολή για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, οι οποίες αυτή την περίοδο ήταν σε ιδιαίτερα ευάλωτη φάση ανάπτυξης. Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι τα περισσότερα έξοδα για τη φροντίδα των καλλιεργειών έχουν ήδη γίνει (λιπάνσεις, παρεμβάσεις φυτοπροστασίας κλπ.), την στιγμή που λόγω του παγετού η παραγωγή θα είναι μηδενική. Τέλος, ο βουλευτής Σερρών ευχαρίστησε τον κ. Λυκουρέντζο για το σταθερό ενδιαφέρον που δείχνει και την εξαιρετική συνεργασία.

 

20210416_Επιστολή ΕΛΓΑ για παγετό