Για αναβάθμιση της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, αναφερόμενος στην συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι διευρύνονται οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών, καθώς ο κ. Ερντογάν αναζητά να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την Αθήνα και να δείξει στην Ευρώπη ότι θέλει έναν κοινό βηματισμό με την Ελλάδα. Ο κ. Χατζηβασιλείου εκτίμησε ότι αυτή η αλλαγή στάσης του Τούρκου Προέδρου είναι το αποτέλεσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στους στόχους που έχει θέσει βραχυπρόθεσμα στην Ανατολική Μεσόγειο, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των συμφωνιών της Τουρκίας με την Λιβύη, που δεν ήταν το αναμενόμενο από την τουρκική πλευρά. «Ο κ. Ερντογάν αναζητά νέες γέφυρες και καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να βρει ένα modus vivendi με την Αθήνα», υπογράμμισε ο βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι στις τελευταίες εξελίξεις σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η στάση ΗΠΑ και Ε.Ε.

«Ο κ. Ερντογάν περιμένει ακόμη το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν, ενώ η κακή εικόνα με το πρωτόκολλο κατά το λεγόμενο “sofagate” δυσκόλεψε την Τουρκία», τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, σημειώνοντας ότι η πίεση Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι μεγάλη για μεταναστευτικό και ανθρώπινα δικαιώματα, με την απόφαση για αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να κηλιδώνει την Τουρκία και τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν στα μάτια της Δύσης.

Στα θέματα που πιθανολογείται να τεθούν στο τραπέζι της συνάντησης, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε την πρόσκληση για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, την καλύτερη συνεργασία της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και, τέλος, το πλαίσιο της άτυπης συζήτησης για το Κυπριακό. Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Ουκρανο-ρωσικά σύνορα ο βουλευτής ανέφερε την ανησυχία του για είσοδο σε μια σύγχρονη εκδοχή του ψυχρού πολέμου, σε μια περιοχή με ισχυρούς εθνικισμούς.