Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σερρών της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου για την άδεια πατρότητας και την άδεια γονέων και φροντιστών ενηλίκων και ΑμεΑ, με σκοπό την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας, απάντησε σήμερα η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, κ. Μαρία Συρεγγέλα.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι η γυναίκα βρίσκεται συχνά θύμα σιωπηλών διακρίσεων στην αγορά εργασίας τόσο λόγω της πιθανότητας εγκυμοσύνης της όσο και λόγω των αυξημένων ευθυνών που παραδοσιακά έχει στην φροντίδα της οικογένειας. Παράλληλα, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι ο σύγχρονος πατέρας χρειάζεται περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για να τον αφιερώσει στα παιδιά του και το σπίτι. Ο κ. Χατζηβασιλείου ρώτησε την αρμόδια Υφυπουργό για την άδεια πατρότητας και την ανάγκη διευκόλυνσης των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών που αφιερώνουν τον χρόνο τους σε συγγενείς ανήμπορους ή ΑμεΑ.

Η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα και τις πρωτοβουλίες για την στήριξη εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ανακοίνωσε ότι βάσει κοινοτικής οδηγίας θα θεσμοθετηθεί άδεια πατρότητας 10 έως 14 ημερών μετ’ αποδοχών, ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα, καθώς και αντίστοιχη άδεια με αποδοχές για τους φροντιστές ενηλίκων και ΑμεΑ. «Στόχος μας είναι η προστασία της εργασίας και των αδειών των εργαζομένων, γονέων και φροντιστών», ανέφερε η Υφυπουργός.

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και την αισιοδοξία του για το εθνικό σχέδιο δράσης, που θα φέρουν αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και θα δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στους εργαζόμενους, γυναίκες αλλά και άνδρες, να φροντίσουν και να χαρούν την οικογένειά τους. «Δεν πρέπει κανένας να μείνει εκτός του κυβερνητικού σχεδιασμού. Όλοι οι εργαζόμενοι με οικογενειακές ευθύνες έχουν ανάγκη για στήριξη. Και αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους ισότητας. Είναι απαραίτητο ως ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και φροντίδας για τον θεσμό της οικογένειας, ιδίως τώρα που η δημογραφική πρόκληση είναι μεγάλη», κατέληξε ο Σερραίος βουλευτής.