Η αμφιλεγόμενη προσπάθεια της Άγκυρας να επαναπροσεγγίσει ΗΠΑ και ΕΕ επιβεβαιώνει ένα πράγμα: ότι η Τουρκία τρέμει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, τόνισε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Μετά τη σκληρή στάση των ΗΠΑ για τους S400, η Άγκυρα έχει αντιληφθεί την αρνητική συγκυρία και προσπαθεί να προλάβει την Σύνοδο της ΕΕ το Μάρτιο, εξήγησε ο βουλευτής, και συνέχισε λέγοντας ότι η επιχείρηση «γοητείας» της Τουρκίας προς τη Δύση πέφτει στο κενό.

Για τον κ. Χατζηβασιλείου, η εξάμηνη NΑVTEX για το Ορούτς Ρέις που εξέδωσε η Τουρκία αποτελεί «μια NAVTEX καλής θέλησης, όμως οι προκλητικές κατηγορίες κατά της Ευρώπης για στρατηγική τύφλωση και οι παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν εξυπηρετούν το αναγκαίο κλίμα αποκλιμάκωσης».

«Η Ελλάδα περιμένει συνέχεια και συνέπεια στην στάση της Τουρκίας», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και συνέχισε: «Δεν φοβόμαστε τις διερευνητικές επαφές, αλλά για την επανέναρξη χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η Τουρκία δέχτηκε επανειλημμένως να πάμε σε διερευνητικές και τις τορπίλισε αμέσως μετά η ίδια».

Σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια της Άγκυρας να αντιστρέψει την κατάσταση σε βάρος της Ελλάδας, ο κ. Χατζηβασιλείου απάντησε ότι τέτοιος φόβος δεν υπάρχει, καθώς η Αθήνα έχει πείσει εταίρους και συμμάχους για την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Επιπλέον, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να διαχωρίσει τα ευρωτουρκικά από τα ελληνοτουρκικά, όμως, η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο πεδίο και πέτυχε αυτά τα δύο να μείνουν απολύτως συνδεδεμένα.

Δυστυχώς, ο κ. Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος στην πολιτική του: από την μία έχει υιοθετήσει εθνικιστική ρητορική, λόγω της συμπόρευσής του με τους Γκρίζους Λύκους, και από την άλλη ρίχνει γέφυρες με το δυτικό κόσμο, σε απόλυτη αντίθεση με όσα λέει στο εσωτερικό, κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.