Ιστορικές οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο – Η κυβέρνηση κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική της χώρας

Ιστορικές χαρακτήρισε τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, απόψε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο εισηγητής ανέφερε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με σταθερά βήματα στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και στέλνει μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας. Δημιουργεί ισχυρά νομικά κεκτημένα και δείχνει τον δρόμο για το πώς διευθετούνται οι διμερείς εκκρεμότητες: διαπραγμάτευση με καλή πίστη και εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών, χωρίς απειλές και εκβιασμούς.

Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η Ελλάδα αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, κατοχυρώνει τη δικαιοδοσία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και βρίσκει λύσεις σε προβλήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες. Τα βασικά πλεονεκτήματα των συμφωνιών είναι αφενός η επιβεβαίωση της πάγιας θέσης της Ελλάδας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αφετέρου η κατάρριψη στην πράξη του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου και της τουρκικής θεώρησης για την περιοχή, πράγμα που εξηγεί και την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες, εξήγησε ο εισηγητής.

Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, αλλά διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι με παράνομα «παζάρια» πλειοδοσίας θαλασσίου χώρου από χώρες που τον σφετερίζονται.

«Η κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική με σιγουριά και αποφασιστικότητα»

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί δήθεν έλλειψης εθνικής στρατηγικής, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική της χώρας. «Μέσα σε 1 χρόνο, η κυβέρνηση υπέγραψε δύο επωφελείς συμφωνίες, κατοχύρωσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και επιβεβαίωσε εκ νέου το δικαίωμα την νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Αυτό είναι έλλειψη εθνικού σχεδιασμού;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής. «Η κυβερνητική στρατηγική είναι ξεκάθαρη: διάλογος, πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, με στόχο συμφωνίες που εξασφαλίζουν πλήρη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι δύο συμφωνίες αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη ότι η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία ασκούν υπεύθυνη και τολμηρή εξωτερική πολιτική, με σιγουριά και αποφασιστικότητα», κατέληξε ο βουλευτής Σερρών.