Υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι το θεμελιώδες δικαίωμα του συνέρχεσθαι έτυχε κατάχρησης στην χώρα μας. «Οι καθημερινές πορείες με τις φθορές, τις βιαιότητες και την παράλυση των κέντρων των πόλεων, ευτελίζουν την σημασία των διαδηλώσεων και απαξιώνουν το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι». Ο κ. Χατζηβασιλείου θύμισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει την δυνατότητα περιορισμού του δικαιώματος, όταν απειλείται η ασφάλεια και η κοινωνικο-οικονομική ζωή και εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο μπαίνει τάξη και τίθεται ένα πλαίσιο στις διαδηλώσεις, χωρίς να καταργείται κανένα δικαίωμα. «Αντιθέτως, με σεβασμό στο Σύνταγμα και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποκαθίσταται η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα συνάθροισης και την ταυτόχρονη προστασία των δικαιωμάτων των άλλων πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στις επιμέρους προβλέψεις του νομοσχεδίου, το οποίο διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων, διαδηλωτών και πολιτών, με γρήγορη και αποτελεσματική δικαστική προστασία. Αναφέρθηκε επίσης στον σεβασμό που δείχνει στην συλλογική μνήμη και τις έκτακτες περιστάσεις, όπου το νομοσχέδιο δείχνει ευελιξία. «Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει την ευαισθησία της σε αυτά τα θέματα. Γι’ αυτό και οι κορώνες για δήθεν φασίζουσα νοοτροπία είναι εκτός τόπου και χρόνου», υπογράμμισε ο βουλευτής, ο οποίος κάλεσε την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, συντάσσοντας την χώρα μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δημοκρατίες. «Σήμερα δεν εφευρίσκουμε τον τροχό. Κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Όλοι το συζητάμε, αλλά όταν έρχεται η στιγμή της απόφασης, ορισμένοι κάνουν πίσω», είπε ο βουλευτής, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

Επίσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την μη εποικοδομητική στάση του, χωρίς αντιπροτάσεις, με υπερβολές και βαριές εκφράσεις, «που όσοι τις λένε δεν έχουν ζυγίσει το περιεχόμενό τους». Για την δήθεν αντισυνταγματικότητα, του νομοσχεδίου, ο βουλευτής ανέφερε τους αλλοτινούς ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ για «τήρηση του γράμματος του Συντάγματος», όταν κρυφά μηχανευόταν τρόπους καταστρατήγησής του. Ενώ για την παρούσα συγκυρία ανέφερε ότι «τρομάζουν οι αποκαλύψεις για το τι πήγαινε να στηθεί σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών».

Τέλος, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο στηρίζει την αγορά, τον καταστηματάρχη και τον εργαζόμενο στο κέντρο των πόλεων, που έχουν χάσει την υπομονή τους και το εισόδημά τους εξαιτίας των διαρκών κινητοποιήσεων. Ο κ. Χατζηβασιλείου κάλεσε όλες τις παρατάξεις να συμφωνήσουν στον αυτονόητο αλληλοσεβασμό και έκλεισε λέγοντας ότι «σήμερα ψηφίζουμε για ισότητα και αναλογικότητα στην άσκηση των δικαιωμάτων. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Οι συνθήκες είναι ώριμες. Ας κάνουμε όλοι μαζί αυτό το βήμα προς μια πιο ευρωπαϊκή Ελλάδα».