Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ1 για τα ελληνοτουρκικά και την ελληνοϊταλική συμφωνία

Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ1, σε συνεργασία με το 5ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με καλεσμένους τους Θάνο Ντόκο, Γιώργο Κατρούγκαλο και Λουκά Τσούκαλη.

Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι η κυβέρνηση, σε λιγότερο από έναν χρόνο από την ανάδειξή της, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο στην εξωτερική της πολιτική, το οποίο αναπτύσσεται γύρω από έναν βασικό άξονα: στο να αναδειχθεί η Ελλάδα ως βασικός πόλος σταθερότητας και πάροχος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο βουλευτής εξήγησε ότι γι’ αυτό προχωρήσαμε στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, γι’ αυτό εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες και γι’ αυτό τώρα υπογράφουμε αυτή την πολύ σημαντική συμφωνία με την Ιταλία.

«Η συγκεκριμένη συμφωνία υπεγράφη από δυο κυρίαρχα ισχυρά κράτη, μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης και σοβαρής συζήτησης, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Η συμφωνία παράγει ισχυρά έννομα αποτελέσματα, ανακηρύσσει ΑΟΖ και ανοίγει τον δρόμο για άλλες αντίστοιχες συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες. Σε σύγκριση δε με το τουρκολιβυκό «σύμφωνο», οι διαφορές είναι χαοτικές», είπε ο βουλευτής.

Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι, πλέον, δημιουργείται ένα θετικό προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο. «Το Κάιρο έχει μπροστά του μια πιο εύκολη κατάσταση, όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Συνεχίζουμε την συζήτηση για πλήρη οριοθέτηση και ελπίζουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου, προκειμένου να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα», εξήγησε ο βουλευτής. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χατζηβασιλείου θύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν είναι θεμιτό να συζητούνται δημοσίως οι ευαίσθητοι διπλωματικοί χειρισμοί. Επεσήμανε, επίσης, ότι η συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην στάση της Αλβανίας, η οποία θα πιεστεί να προχωρήσει και αυτή σε μια αντίστοιχη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την χώρα μας.

Όσο για την μελλοντική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο βουλευτής τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο και θεμελιώδες δικαίωμά της να τα επεκτείνει, όταν το κρίνει σκόπιμο.

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανεβάζει τους τόνους για τους δικούς του μικροπολιτικούς λόγους, ο βουλευτής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για σύναψη διμερούς συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, επί 5 σχεδόν χρόνια.