Το θέμα είχε αναδείξει ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Χατζηβασιλείου και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην πρότασή του, ώστε να επιλυθεί τάχιστα το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών στην ελληνική ύπαιθρο, κυρίως όσον αφορά εργάτες προερχόμενους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής είχε απευθύνει, από τις 16 Απριλίου 2020, αναλυτικό υπόμνημα και προτάσεις στους υπουργούς Μ. Βορίδη, Γ. Βρούτση και Ν. Χαρδαλιά, σχετικά με το πρόβλημα της έλλειψης εργατών στον πρωτογενή τομέα λόγω κορωνοϊού και την ανάγκη να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να εξασφαλισθεί το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η κυβέρνηση, ανέλαβε άμεσα πρωτοβουλία και με Π.Ν.Π. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα και η διαδικασία γίνεται ταχύτερη. Πλέον, η υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης μπορεί να εκδώσει απόφαση εντός 2 εργάσιμων ημερών, για να επιτραπεί η διαμονή του ενδιαφερόμενου εργάτη στη χώρα μας και να εργαστεί σε αγροτικές εργασίες.

Ο κάθε αγρότης – εργοδότης που επιθυμεί να απασχολήσει έναν εργαζόμενο για τουλάχιστον 20 ημέρες, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της περιοχής του, πληρώνοντας το σχετικό παράβολο.