Αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ακούσουν το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων, λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού, εμφανίζεται ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου. «Η κυβέρνηση απάντησε με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη», τονίζει ως προς την κρίση στον Έβρο. Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει η Ευρώπη να είναι ανοιχτή ακόμα και σε κυρώσεις απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον παραβιάζει συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο.

– Ο κορωνοϊός είναι ένας αστάθμητος παράγων, όχι μόνο για τα συστήματα υγείας, αλλά και για την οικονομία. Η ελληνική οικονομία θα αντέξει; Διότι, μετά τη μνημονιακή οκταετία είναι εύθραυστη…

Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων 20 ετών. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, τονώνουν τόσο την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών όσο και των καταναλωτών. Βεβαίως, κρίσεις, όπως αυτή του κορωνοϊού, μπορούν να αποσταθεροποιήσουν προσωρινά την οικονομία. Όμως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα και εξετάζοντας όλους τους τρόπους κάλυψης της ζημίας που θα προκληθεί στην οικονομία. Ήδη λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα και θα ακολουθήσουν άλλα, αν κριθεί απαραίτητο. Πιστεύω, επίσης, ότι οι εταίροι θα ακούσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητάει μείωση των δημοσιονομικών στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων λόγω και των έκτακτων περιστάσεων.


– Η κυβέρνηση δείχνει να κέρδισε πόντους από τη διαχείριση της κρίσης στον Έβρο. Είναι αυτό προμήνυμα και μιας ευρύτερης, πιο σκληρής γραμμής στο ζήτημα;

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε ένα δύσκολο πρόβλημα με επιτυχία. Και οι πολίτες το αναγνωρίζουν. Εξασφάλισε την προστασία των συνόρων μας και την έμπρακτη στήριξη όλης της Ευρώπης, μπροστά σε μια ασύμμετρη απειλή και έστειλε με σαφήνεια το μήνυμα ότι η χώρα δεν εκβιάζεται. Εφαρμόζει εθνικά υπεύθυνη πολιτική στον Έβρο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Προστατεύει την επικράτεια και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο. Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση απάντησε με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από εδώ και πέρα θα πρέπει η Τουρκία να δώσει δείγματα γραφής και να συναινέσει σε μια νέα συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που θα εξομαλύνει την κατάσταση.

– Ειλικρινά, κ. Χατζηβασιλείου: πού το πάει ο Ερντογάν; «Παζαρεύει» απλώς ή επιδιώκει τετελεσμένα δι’ επεισοδίων;

Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Τα σχέδιά του σε Συρία και Λιβύη δεν έχουν ευοδωθεί και, φυσικά, δεν περίμενε την δυναμική απάντηση της Ελλάδας στην πρόκληση στον Έβρο, ούτε την σκληρή καταδίκη από την Ευρώπη. Οι ήττες στα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει τον οδηγούν στην υιοθέτηση σκληρού προφίλ για το εσωτερικό της Τουρκίας. Σημειώνω ότι η μέχρι σήμερα τακτική της Ευρώπης του άφηνε τα περιθώρια να την απειλεί. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις εθνικές κόκκινες γραμμές. Η δε Ευρώπη δείχνει να αλλάζει στάση. Οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τους ομολόγους του αποδεικνύουν ότι όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Η Ευρώπη, πλέον, δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας. Οφείλει στο εξής να θέσει την Τουρκία σε συγκεκριμένο νέο πλαίσιο: να επιβάλει κυρώσεις, εφόσον δεν τηρεί τις συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο.

– Πόσο ρεαλιστική είναι μια νέα Συμφωνία για το προσφυγικό από τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι αυτή που συνομολογήθηκε το 2016 είναι νεκρή, έστω και με ευθύνη της Τουρκίας;

Μπορεί να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό, εφόσον η Τουρκία προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη. Μια συμφωνία θα είναι αναμφισβήτητα ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές. Άλλωστε η Ελλάδα είναι σταθερή στις θέσεις της, ότι επιθυμεί συνεργασία με την Τουρκία και επιμένει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Πάντοτε όμως εφόσον η Τουρκία τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και τις δεσμεύσεις της. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. θα πρέπει η Τουρκία να αποσύρει τους εγκλωβισμένους στα σύνορα στον Έβρο, να σταματήσει τα «fake news», να δεχτεί πίσω όσους μπήκαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος, να δεχτεί κοινές περιπολίες με την Frontexσε στεριά και θάλασσα και, τέλος, να δεχτεί ότι οι επιστροφές στην Τουρκία θα γίνονται και από την ενδοχώρα και όχι μόνο τα νησιά της Ελλάδας.

– Στις Σέρρες θα δημιουργηθεί ένα κλειστό κέντρο και μάλιστα με συναίνεση των δημοτικών παρατάξεων. Είναι αυτή η στάση «οδηγός» και για άλλα κλειστά κέντρα σε νησιά και ενδοχώρα; Ή «παίζει» και η εναλλακτική των ακατοίκητων νησιών;

Είμαι υπερήφανος για την στάση που κράτησαν οι Σερραίοι μπροστά σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση που δοκιμάζει ολόκληρη την χώρα. Επέδειξαν εξαιρετική σοβαρότητα, ευαισθησία και αλληλεγγύη. Η δομή θα είναι προσωρινή, κλειστή, και θα λειτουργήσει ως χώρος προσωρινής κράτησης όσων δεν δικαιούνται άσυλο, μέχρι την επιστροφή στην πατρίδα τους. Η κυβέρνηση, πάντως, που δεν έχει αποκλείσει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποδεικνύει ότι ακούει τις τοπικές κοινωνίες και βρίσκει λύσεις, εφόσον υπάρχουν ενημέρωση, ειλικρίνεια και εναλλακτικές προτάσεις.