«Επιμένουμε στη συνεργασία με την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, όμως, πρέπει η Ευρώπη να αναδείξει ότι η Τουρκία έχει το καθήκον να συγκρατεί τις ροές και να επιβραβεύεται αφού προηγουμένως το έχει πράξει. Επίσης, περιμένουμε να την «τιμωρεί» κάθε φορά που δεν υλοποιεί εκείνα για τα οποία έχει δεσμευτεί» δήλωσε στον 102 fm της ΕΡΤ3 ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι απαιτείται βελτίωση της κοινής δήλωσης Τουρκίας-Ε.Ε., να συζητηθεί σοβαρά η τουρκική προκλητικότητα και να προχωρήσει η μετά-Δουβλίνου εποχή, ώστε να πάψει να εγκλωβίζεται στη χώρα εισόδου ο πρόσφυγας και ο μετανάστης. Αναφέρθηκε, επίσης στις υποχρεώσεις των κρατών –μελών. «Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Τα νεότερα μέλη της Ένωσης να καταλάβουν ότι καλά τα ταμεία συνοχής, αλλά και στις δύσκολες στιγμές πρέπει να βάζουμε πλάτη» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, αλλά και από τη γείτονα Βουλγαρία αναφορικά με τη δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στο δήμο Σιντικής Σερρών, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εξήγησε πως «ζούμε μια έκτακτη συνθήκη που, δυστυχώς, επιβάλλει έκτακτες αποφάσεις» και τόνισε ότι πρόκειται για κατασκευή μιας προσωρινής κλειστής δομής μακριά από οικισμούς, για ανθρώπους υπό απέλαση που δεν δικαιούνται ασύλου. Δήλωσε υπερήφανος για τους Σερραίους που στάθηκαν με εθνική υπευθυνότητα απέναντι στο θέμα του προσφυγικού, ενώ χαρακτήρισε «άστοχη» και «άκομψη» την αντίδραση της Βουλγαρίας, όπως εκφράστηκε μέσω του υπουργού άμυνας της γειτονικής χώρας.

Ακούστε την ραδιοφωνική εκπομπή εδώ:

11Μαρ2020 – Ημερολόγιο – Τάσος Χατζηβασιλείου