Δεν είμαστε Βέλγιο για να αναζητούμε πρωθυπουργό επί έναν χρόνο. Ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα.

Ο βουλευτής Ν. Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του εκλογικού νόμου.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η χώρα, μετά από τις περιπέτειες των τελευταίων ετών, έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και ότι σταθερότητα σημαίνει εξάντληση των τετραετιών και εξασφάλιση κυβερνησιμότητας.

«Ένα μεγάλο βήμα έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση, με την αποδέσμευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές. Το δεύτερο βήμα γίνεται σήμερα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ψηφίζουμε έναν εκλογικό νόμο που δίνει σταθερές κυβερνήσεις και είναι πιο αναλογικός, πιο ρεαλιστικός και πιο δίκαιος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής επέμεινε στο γεγονός ότι η απλή αναλογική διαχρονικά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει. Εξήγησε ότι δημιουργεί ένα σύστημα εύθραυστο, χωρίς ισχυρές πλειοψηφίες, ένα σύστημα επιρρεπές στον λαϊκισμό και τις ευκαιριακές συνεργασίες που δεν συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα μιας χώρας.

Θύμισε σχετικά, ότι η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο για να έχει την πολυτέλεια να αναζητεί πρωθυπουργό και κυβέρνηση επί έναν χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και στα αντίστοιχα προβλήματα σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, με τον κατακερματισμό των παραδοσιακών κομμάτων και την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η αναλογική και κλιμακωτή αύξηση του μπόνους για κόμματα που έλαβαν άνω του 25% αποτελεί σημαντική βελτίωση του εκλογικού νόμου προς το δικαιότερο και αναλογικότερο.

Όσο για την συναίνεση που ευαγγελίζεται η αντιπολίτευση, ο βουλευτής Σερρών εξήγησε ότι η συναίνεση πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα της ωριμότητας του πολιτικού συστήματος και όχι επειδή την επιβάλλει ο εκλογικός νόμος. Αναφέρθηκε στο πετυχημένο παράδειγμα της συναίνεσης που πέτυχε ο Πρωθυπουργός στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου με σύνεση και υπευθυνότητα, αναζήτησε συναινέσεις χωρίς να τον υποχρεώνει κανένας νόμος και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Αντιθέτως, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ όσο και για την τακτικιστική ψήφιση της απλής αναλογικής αμέσως πριν τις τελευταίες εκλογές.

Ο κ. Χατζηβασιλείου έκλεισε την ομιλία του καλώντας όλους όσοι πιστεύουν στην συναίνεση, να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου για να διορθωθούν τα σοβαρά σφάλματα της προηγούμενης κυβέρνησης.