Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα είναι πάροχος ασφάλειας και δεν έχει φοβικά σύνδρομα

Ο βουλευτής της ΝΔ μιλά στη «ΜτΚ» για την επιθετικότητα της Τουρκίας και του Ερντογάν, την κριτική του Αντώνη Σαμαρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό.

Νίκος Οικονόμου

«Η Ελλάδα, χωρίς φοβικά σύνδρομα, παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο» τονίζει ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, που είναι και γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μιλώντας στη «ΜτΚ» θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει ασύστολα το διεθνές δίκαιο και ενοχλείται επειδή η Ελλάδα ως σταθερή δημοκρατική χώρα πρωταγωνιστεί στα πολυμερή διεθνή σχήματα στη Μεσόγειο. Επισημαίνει δε για την επόμενη ημέρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ότι «παρά τις δυσκολίες, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί. Διαφορετικά, ο κίνδυνος για αδιέξοδα είναι μεγάλος». Όσον αφορά την κριτική του Αντώνη Σαμαρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απαντά με νόημα. «Κανείς στη ΝΔ δεν ωραιοποιεί τη Συμφωνία. Αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις προβληματικές διατάξεις της».

Κύριε Χατζηβασιλείου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία έντονη τουρκική προκλητικότητα παγκοσμίως αλλά και στις διμερείς μας σχέσεις. Κατά τη γνώμη σας πού οφείλεται αυτό;

Η προκλητικότητα της Τουρκίας οφείλεται στο αίσθημα αποκλεισμού του Ερντογάν. Ο ίδιος έχει καλλιεργήσει ένα εθνικιστικό αφήγημα, κατά το οποίο «η Τουρκία απειλείται από τη Δύση». Η προκλητικότητα του Ερντογάν τον βοηθά να φανεί ως ο μόνος ηγέτης που μπορεί να προφυλάξει την Τουρκία. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν αναμετράται με την Ιστορία και τον Κεμάλ Ατατούρκ. Στην ουσία διεκδικεί να γίνει ο νέος Ατατούρκ. Θεωρεί ότι η Τουρκία έχει μικρότερο γεωπολιτικό αποτύπωμα από εκείνο που της αναλογεί. Γι’ αυτό παραβιάζει ασύστολα το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία ενοχλείται επειδή η Ελλάδα, ως σταθερή δημοκρατική χώρα, είναι πάροχος ασφάλειας και πρωταγωνιστεί στα πολυμερή σχήματα στη Μεσόγειο.

Πώς πρέπει να απαντηθεί από την ελληνική πλευρά; Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με υπερατλαντικές συμμαχίες ή μήπως, όπως λένε διάφοροι, πιο δυναμικά;

Η κυβέρνηση αντέδρασε δυναμικά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε εταίρους και συμμάχους στο υψηλότερο επίπεδο. Έθεσε το θέμα στον ιταλό πρωθυπουργό, το γάλλο πρόεδρο, σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες και στο ΝΑΤΟ. Ήδη ορίστηκε συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Κομισιόν καταδίκασαν τη συμφωνία. Τρεις είναι οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής: εμβάθυνση της συνεργασίας με τις μεσογειακές χώρες, ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, για να σταλεί αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων των θαλασσίων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης. Η Ελλάδα, χωρίς φοβικά σύνδρομα, παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο. Και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Έχει συμμάχους όπως τον Μακρόν, ο οποίος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα απέναντι στον Ερντογάν.

Ποια είναι η επόμενη μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν;

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κύριο Ερντογάν τις θέσεις μας με αυτοπεποίθηση. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν κάνει βήμα πίσω στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Πιστεύω απόλυτα ότι, παρά τις δυσκολίες, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί. Διαφορετικά ο κίνδυνος για αδιέξοδα είναι μεγάλος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ορθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Από εκεί και πέρα, επαφίεται στην Τουρκία να σεβαστεί τις συνθήκες που τη δεσμεύουν, για να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Δύση.

Ένα μεγάλο ζήτημα παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι γείτονες ενίοτε δεν την τηρούν, ενώ ζητούν τη βοήθεια της Ελλάδας, για να υπάρξει πρωτοβουλία να ξανασυζητηθεί το θέμα του ευρωπαϊκού δρόμου της Βόρειας Μακεδονίας μετά το βέτο που έθεσε ο Μανουέλ Μακρόν. Πώς τα βλέπετε όλα αυτά;

Για τη ΝΔ η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια. Η σημερινή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους και σήμερα προσπαθεί να βελτιώσει κάποια από τα μελανά σημεία της. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός πρωτοστατεί στην καμπάνια για την ενίσχυση του brand της Μακεδονίας μας. Υποστηρίζουμε τους επαγγελματικούς φορείς, ώστε να κατοχυρώσουν μία ενιαία ταυτότητα που θα ξεχωρίζει τα προϊόντα της μακεδονικής γης. Όσο για το βέτο Μακρόν, η κυβέρνηση στα Σκόπια όφειλε να το έχει προβλέψει. Είχε επαναπαυθεί στις υποσχέσεις για ένταξη στην Ε.Ε. μετά τις Πρέσπες και δεν προχώρησε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι γείτονες πρέπει να εργαστούν για να φτάσουν σε ευρωπαϊκά επίπεδα και, φυσικά, να ξεχάσουν καθετί αλυτρωτικό σε βάρος της Ελλάδας. Είναι εθνικά ωφέλιμη η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση της πλήρους συμμόρφωσης με τα κριτήρια σύγκλισης. Θέλουμε τα Βαλκάνια να πάψουν να αποτελούν τη μαύρη τρύπα της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, εντός της ΝΔ υπάρχουν απόψεις που ασκούν κριτική προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε στο συνέδριο ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται η Συμφωνία. Συμφωνείτε;

Κανείς στη ΝΔ δεν ωραιοποιεί τη Συμφωνία. Από την εποχή της αντιπολίτευσης είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους και την καταψηφίσαμε πανηγυρικά. Αφότου υπεγράφη και επικυρώθηκε, παρήγαγε έννομα αποτελέσματα και έγινε μέρος του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου που είχε πετύχει η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω. Αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις προβληματικές διατάξεις της συμφωνίας. Όπως ανέφερα, η αρχή έγινε με την προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Θυμίζουμε στα Σκόπια ότι η Ελλάδα κρατάει τα κλειδιά της ευρωπαϊκής τους πορείας. Είναι προς το συμφέρον τους να σεβαστούν τις αρχές της καλής γειτονίας και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Το προσφυγικό αποτελεί ένα τεράστιο και πολύπλοκο θέμα. Πολλοί λένε ότι είναι ο μοναδικός τομέας όπου η κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη. Τι λέτε;

Οι ροές των τελευταίων μηνών ουδεμία σχέση είχαν με τις ροές των προηγούμενων ετών. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και οι πρόσφατες επιχειρήσεις στην Βόρεια Συρία εκτόξευσαν τις αφίξεις. Η κυβέρνηση από νωρίς προχώρησε σε τολμηρές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, για να προλάβει τις εξελίξεις. Για εμάς ήταν κρίσιμο από την πρώτη στιγμή να σταλεί σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει σύνορα και αυτά φυλάσσονται.

Η απλοποίηση των διαδικασιών ασύλου, ο διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, έρχονται να βάλουν τέρμα στην προηγούμενη κατάσταση, στέλνοντας μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι. Ταυτόχρονα, πρωτοστατούμε στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και κοινής πολιτικής ασύλου. Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος των δυστυχισμένων όλου του κόσμου.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 8 Δεκεμβρίου 2019